Tokat ili Pazar ilçesinde, Tokat-Turhal-Amasya kervan yolu üzerinde bulunan bu kervansarayı Sultan I.Alâeddin Keykubat’ın eşi Mahperi Hatun 1238–1239 yılında yaptırmıştır.
Kervansaray yazlık ve kışlık olmak üzere iki ayrı bölümden meydana gelmiştir. Yazlık bölüm avlu etrafında çevrili revak ve arkasındaki bölümlerden ibarettir. Kışlık kısım ise, iki sıra halinde payelerle üç bölüme ayrılmış üzeri de tonoz örtülü olup, tamamen dışa kapalıdır.
Kervansaray kesme taştan dikdörtgen planlıdır. Giriş kapısı oldukça gösterişli olup dikdörtgen şekilde, sivri kemerli niş içerisindedir. Giriş kapısının üzerinde yapım kitabesi bulunmaktadır. Nişin içerisindeki kapı yuvarlak kemerli olup, alternatif dizili iki renkli taşlardan oluşturulmuştur. Anadolu Selçuklu medrese ve kervansaraylarının portallerinin bir benzeridir.
Kervansarayın üst örtüsü tamamen yıkılmış olup, portali ve dış duvarları günümüze iyi bir durumda gelebilmiştir.
Anadolu’daki kervansaraylar arasında tarihi özelliğini koruyan ender kervansaraylardan biri hiç şüphesiz Pazar Mahperi Hatun Kervansarayıdır. 1239 tarihinde Selçuklular devrinde yapılan eserin; biri dış, biri iç diğeri de çeşme kitabesi olmak üzere üç kitabesi vardır. Kervansaray; Anadolu Selçukluları’nın hem açık, hem de kapalı kısımlara sahip medrese gruplarında inşa edilen bir kervansaraydır. Gerek mimari yapısı, gerekse çevredeki Ballıca Mağarası, Kaz Gölü, Antik kent Sebastapolis, Munamak ve Kemer Suyu Şelâlerine yakınlığı ile kavşak noktasında bulunmaktadır.
Günümüzde restore edilerek düğün evi ve restoran olarak kullanılmaktadır.
Geniş ve ferah mimari yapısı ile her türlü organizasyonlarınızı rahatlıkla gerçekleştirebilir. Kebapları ve yöresel yemekleriyle eşsiz bir Anadolu kültür deneyimi yaşayabilirsiniz.